Verslag Voorjaarsrit, door Peter van der Toorn

Op 27 mei dit jaar was een hoop routeplannen uitgemond in de voorjaarsrit 2018. Petra en ik hadden een korte rit uitgezet langs het rivierenlandschap langs de Maas en door het heide- en bosgebied gebied in Noord-Limburg. Naar een idee van Rene Veenis / Mark Jonkers hadden we deze Voorjaarsrit gecombineerd met een presentatie over olie.

Eerst allemaal verzamelen voor een kopje koffie op het terras bij eetcafé de Malle Jan in Plasmolen waar op de parkeerplaats een mooie rij oude Benzen stond te glanzen in de zon. Petra en ik kwamen als laatste aan omdat we ’s morgens nog een keer de route waren gereden om de kilometerstanden te controleren. Het had de overheid behaagd om op twee plaatsen op de route aan de weg te gaan werken. Al was dat werken niet op de zondag van de rit maar de wegen waren er niet minder afgesloten om. Het stukje langs de uiterwaarden van de Maas was daardoor wat kort maar dat werd goedgemaakt door de hei bij Well en het bos bij Gennep.

   

Na een lunch in Plasmolen was het eindpunt van de rit in het landelijke Middelaar bij het “gemeenschapshuis” de Koppel. Hier had Jan Willem Engel van Noviol aan een pc met projector en een paar koppen koffie genoeg om de aandacht van de verzamelde (bij)rijders ruim een uur vast te houden. Het verhaal ging over de basis olie en de verschillende toevoegingen en viscositeiten en vooral over standaarden en kwaliteit.

  

 

 

Noviol legt de lat hoog en biedt zijn klanten zelfs aan om de olie te laten analyseren. Uit een dergelijke analyse kan hij precies afleiden hoe de motor wordt belast en welke olie daar bij past. Vooral interessant voor transportbedrijven die op onderhoud willen besparen, maar ook een klassiekereigenaar kan zeker bij hem terecht om een analyse te laten doen. Voor mij was interessant dat hij een middel had om keerringen iets te laten opzwellen, dat ga ik zeker eens proberen omdat er een lekkende keerring bij mij in de motor zit en ik even geen zin heb om daar van alles te moeten gaan slopen.

Al met al een gezellige rit op een zonnige dag met een leerzame afsluiting. Ik ga mijn motorolie binnenkort eens laten analyseren en daar hoort u nog over in een volgend bulletin.

 

Fotoreportage op: http://heckflosseregister.nl/?page_id=513